Birinci Uluslararası Değerlendirici Eğitim Programını İstanbul’da Gerçekleştirdi

iaa

Dünyada İslam İlahiyatı alanında kurulan ilk kuruluş olma özelliğini taşıyan İlahiyat Akreditasyon Ajansı (İAA) İstanbul Grand Cevahir Otel’deki Uluslararası Katılımlı Akreditasyon ve Dış Değerlendirici Eğitim Programı’nı tamamladı.  2-3 Kasım 2019’da İstanbul Grand Cevahir Otel’de düzenlenen programa Güneydoğu Asya’dan Afrika’ya kadar pek çok ülkeden Dekan, Dekan Yardımcısı, akademik personel ve öğrenciler katıldı. Programın açılışında konuşan İAA Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Halis Aydemir, İslam ilahiyat eğitimindeki kalitenin önemi üzerinde durdu. Kalitenin verimliliğe ve şeffaflığa dönüştüğü oranda fayda sağlayacağını ifade eden Aydemir, şekilden ibaret kalan kalite uygulamalarının ekstra yüke dönüştüğünü söyledi. Aydemir konuşmasının devamında, “İslami ilimlerin yükseköğretiminde kalite ve akreditasyon sürecinin hızlı gelişmesinin sebebi İslami akademiyanın kendi öğretileri dolayısıyla buna hazır olmasından kaynaklanıyor. Çünkü kalite aşamaların bütünü İslami öğretilerin tümüyle eşleşmektedir. Bu bağlamda hem ulusal hem uluslararası alanda kalite kültürünün İslami ilimlerin yükseköğretiminde çabuk içselleştirileceğinin işaretlerini görmekteyiz” dedi.

Uluslararası Akreditasyon ve Bağımsız Değerlendirici Eğitim Programına uluslararası katılım talebinin yoğun olduğunu belirten Aydemir, diğer taraftan tüm taleplerin karşılanamadığına dair üzüntülerini belirtti. Katılımcıların istekleri ve gelen yoğun taleplerin karşılanması ve amacıyla yeni bir eğitim programının yurt dışında yapılacağını belirtti. İlahiyat/İslami İlimler Yükseköğretiminde böyle uluslararası bir programın ilk defa Türkiye’de yapılmış olmasının ülkemiz açısından önemine değinen Aydemir, bunun Türkiye ile İslam Dünyası arasındaki ilişkilerine de önemli katkı sağlayacağını belirtti.  

   Programın açılışında Katar Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Dr. İbrahim al-Ansari konuşmasına “2015’te bu işlere başladık ve bu alanda büyük boşluk gördük ve akredite olmak için akredite kuruluşu aradık ve bu alanda bir akreditasyon kuruluşu bulamadık. Bu bizim için çok önemli bir fırsat oldu. Kalitenin bir kültür olduğunu düşünüyoruz. Kalite kültürü global bir kültürdür. Eğer kalite sonuca dönüşmezse şekli kalır. Bu süreci başlattığı için İAA Başkanı Sayın Prof. Dr. Halis Aydemir’e teşekkür ederim. Eğer İslami İlimler ve İlahiyat Fakülteleri eğer kalite konusunda ilerlerse bu ümmetin kalkınması anlamına gelir. Tekrardan bu akreditasyon başkanı ve yönetim üyelerine teşekkür ederim dedi.

Malezya Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Wan Kamal bin Mujani konuşmasının girişinde, İAA Yönetim Kurulu başkanı ve yönetim kurulu üyeleri ve tüm organizasyonu hazırlayan tüm çalışanlara teşekkür ederim dedi. Prof. Dr. Wan Kamal konuşmasının devamında, “daha önceki İAA’nın toplantısında kalite ile ilgili yapılanlardan çok şeyler öğrenmiştim. Her ülkenin kalite konusundaki araçları farklı olabilir, ancak amaçlar global anlamda ortaktır. Burada öğrendiklerimizle verimlilik ve yönetimsel sorunlarımıza çözümler bulabilmeyi umuyorum. İAA’nın Malezya’daki temsilcisi olmak üzere buraya gelmiş bulunuyorum.” dedi.

Endonezya İslami İlimler Fakültesi Dekanı Dr. Mohammad Syairozu Dimyathi İlyas konuşmasının başında bu güzel ortamda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum dedi. Konuşmasının devamında Dr. Muhammed Syairozu, “giriş konuşmasından dolayı Sayın Prof. Dr. Halis Aydemir Hocaya çok teşekkür ediyorum. Cakarya’daki en büyük üniversitemizin sizlere selamını getirdim. Üniversitem Cakarta’daki yerel bir ajanstan akreditasyon aldık. İnşallah buradan da Fakültem konusunda bir akreditasyon kazanacağız. Böyle bir fırsatın tanınmasından ötürü ajans yetkililerine tekrar teşekkür ediyorum” dedi.

İki gün süren eğitimden sonra katılımcılara Prof. Dr. Halis Aydemir tarafından uluslararası akreditasyon ve değerlendirici eğitimi belgesi verildi.