İAA Lisans Programları Akreditasyon Ölçütlerini Belirleme Çalıştayı (15-16 Şubat 2019) Yapıldı

iaa

Kütahya Belediyesinin hizmet binasındaki toplantı salonunda düzenlenen açılış törenine ( 15.02.2019) Kütahya Valisi Dr. Ömer Toraman, Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz, Kütahya Hava Er Eğitim Tugayı ve Garnizon Komutanı Hv. Tuğg. Necati Gündüz, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, İAA Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Halis Aydemir, Kütahya protokolünün önde gelen isimleri ve akademisyenler katıldı.

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk’un teşekkür telgrafının okunması ve DPÜ İslami İlimler Fakültesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Kasım Kocaman’ın Kur-an’ı Kerim tilavetiyle başlayan çalıştayda takdim konuşmasını İAA Yönetim Kurulu Başkanı ve rektör yardımcımız Prof. Dr. Halis Aydemir yaptı.

AYDEMİR: ÇABALARIMIZ ULUSAL BİR GİRİŞİME DÖNÜŞTÜ

Prof. Dr. Halis Aydemir, protokolü ve katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında “11 ay önce uhdemize İlahiyat Akreditasyon Ajansının kurulması ve yönetilmesi sorumluluğu yüklendi. Yeni kurulmuş bir ilahiyat fakültesinin doğru bir şekilde kurulması için, bizden sonra gelenler ‘Böyle başlamış, böyle gider’ deyip sürece mahkum olmaması için başlattığımız bu çaba, ulusal boyutta bir girişime dönüştü” dedi.

Hz. Muhammed’in “Ameller niyetlere göredir” hadisini hatırlatan Aydemir, “Şimdi bu hadisin bu işle ilgisini sorabilirsiniz. Kalite belgeleri, hedefler ve stratejileri belirlerken niyet beyanının esas olduğunu yazıyor. İlk adım bu. Niyetinizi belli edeceksiniz. Bugün pek çok ilahiyat fakülteleri de dahil olmak üzere Türkiye’deki fakültelerin %90’ının program öğrenim amaçlarına ulaşamıyoruz. Bu amaçlar belirlenmemiş. Belirlediğiniz zaman size paydaş görüşlerine yer verip vermediğiniz soruluyor” ifadelerini kullandı

Bu noktada ‘Biz bir dersi nasıl vereceğimizi başkalarına mı soracağız’ yaklaşımını doğru bulmadığını söyleyen Aydemir, bu konunun dinceki karşılığını da “Allah’ın Hz. Muhammed’e ‘Sen işlerini müm’inlerle istişare et’ emrinin arından Uhud gibi çok önemli bir savaşın stratejilerini belirlerken Hz. Muhammed’in sahabelerle fikir alışverişi yaptığını görüyoruz” şeklinde konuştu.

SARAÇOĞLU: BU ÇALIŞTAYLARLA KİMİ YANLIŞLARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Çalıştayın selamlama konuşmasını yapan Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, “Kütahya gibi kadim bir şehirde sizleri ağırlamanın büyük bir mutluluk duyuyoruz” diyerek başladığı dönemde “Son dönemde uzmanlığına bakılmadan din hakkında yorum yapan kişilerin toplumun bir kesimini yönlendirdiğini ve ilahiyat fakültelerinin bu anlamda halka inemediğini gördük. İnşallah bu gibi çalıştayların sonucunda böyle olaylarla karşılaşmayacağımızı ümit ediyorum” dedi.

YILMAZ: DİNİ KURUMLARIN KALİTESİ DİN ÖĞRETİMİNİN KALİTESİ DEMEK

Açılış konuşmasını yapan MEB Din Öğretimi Genel Müdür Nazif Yılmaz ise “Bildiğiniz üzere Türkiye’de din öğretimini yürüten üç kurum var. Bunlar Diyanet İşleri Başkanlığı, YÖK koordinasyonundaki ilahiyat fakültelerimiz ve MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü. Bu kurumların birbiriyle ilişkisinin yakınlığı nedeniyle buradaki kalite Türkiye’deki din öğretiminin kalitesi anlamına geliyor. Kurumlar arası iş birliğini güçlendirdiğimizde inanıyorum ki nitelik açısından daha güzel çalışmaları gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.

DR. ÖMER TORAMAN: AKREDİTASYON, İŞİNİ YAPMA ARZUSUNUN KARŞILIĞI

Törenin kapanış konuşması için söz alan Kütahya Valisi Dr. Ömer Toraman sözlerine “İAA’nın bu etkinliğinde yer almaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bu ajansın kuruluşu ve üstlendiği görev açısından öncü olduğu anlaşılıyor. Bunun için İslami İlimler Fakültemizin dekanına, ekibine ve Rektör Gören’e teşekkür ediyorum” diyerek başladı.

“Akreditasyon çalışmaları ‘Ne yaparsak yapalım işimizi izi yapalım’ arzusunun bir nişanesi” diyen Dr. Ömer Toraman, “Son yıllarda özellikle yükseköğrenimde büyük mesafe kaydettik. Ancak bu gelişimin nicel yönünün ağır bastığını görüyoruz. Artık eğitimin nitelik yönüne ağırlık vermemiz gerekiyor. Aslında eğitim kurumlarımız öğrenciler tarafından da denetleniyor. ‘Bir fakülte açalım ve öğrenciler bizi tercih etsin’ yaklaşımı çok da gerçekçi durmuyor ve bu fakültelerin öncelikle tercih edilir fakülteler olmaya çabalaması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından MEB Din Öğretimi Genel Müdür Nazif Yılmaz’a ve Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu’na İAA Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Halis Aydemir tarafından teşekkür plaketi verildi.

SUNUMLAR HARLEK OTEL’DE

Günün ikinci bölümünde çalıştay sunumlarına geçildi.

Kütahya Belediyesi Harlek Otel’de devam eden çalıştayda Prof. Dr. Halis Aydemir’in çerçeve sunumu, akademisyenlerimiz İAA Yönetim Kurulu Üyeleri Doç. Dr. Rifat Türkel, Doç Dr. Ahmet Türkan ve Dr. Öğr. Üyesi Selami Erdoğan ile İAA Eğitim Komitesi Üyeleri akademisyenimiz Öğr. Gör. Bahar Çelik ve ESENEK Eğitim Merkezi Müdürü Halil Çelik de çalıştay konularına ilişkin sunumlar gerçekleştirdiler.

Çalıştayın ikinci gününde İAA Ölçütleri, Özdeğerlendirme Raporu, Değerlendirme Basamakları, Değerlendirici Kimliği konularında sunumlar gerçekleştirilecek.

İAA’NIN ÜÇÜNCÜ ÇALIŞTAYI

İlahiyat programları için bilgilendirme, dış değerlendirme ve akreditasyon sağlayarak, eğitim, araştırma ve din hizmeti kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunmak amacıyla 6 Nisan 2018 tarihinde Kütahya’da kurulan İlahiyat Akreditasyon Ajansı (İAA), ilk eğitim çalışmasını Yüksek Öğretim Kalite Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın katılımıyla, 26-29 Haziran 2018 tarihinde, İkinci eğitim çalışmasını da Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın katılımıyla 6-8 Eylül 2018 tarihlerinde gerçekleştirmiş, iki çalıştaya da Tavşanlı Göbel ev sahipliği yapmıştı.